PAPIGICE TIGRICE
SVE O PAPIGICAMA TIGRICAMA
POSJETITE NAS NA FACEBOOK STRANICI "UZGOJ PAPIGICA TIGRICA"

POSJETITA NAS NA FACEBOOK STRANICI  "UZGOJ PAPIGICA TIGRICA" I RADO ĆEMO VAM ODGOVORITI NA SVA VAŠA PITANJA,MOŽETE NAM POSLATI I SLIKE VAŠIH MEZIMACA, A MI ĆEMO ZAUZVRAT RADO POSLATI ZAHTJEV ZA PRIJATELJSTVOM.

Blog
ponedjeljak, studeni 3, 2008
 
Tigrice su vrlo popularna vrsta papige, cijenom su pristupačne svima, za razliku od većih i rjeđih vrsta. Možemo ih kupiti u gotovo svakoj trgovini s kućnim ljubimcima. U prirodi TIGRICE žive u Australiji, društvena je ptica koja živi u velikim jatima. Stoga se najbolje u zatočeništvu razmnožava, ako žive zajedno više desetaka komada. Tigrice koje žive u prirodi zelene su boje sa plavim repom, crnim obilježjima po krilima i žutom glavom. U zatočeništvu se križanjem dobilo i niz drugih boja. Tako sada možemo podijeliti tigrice u nekoliko grupa koje se razlikuju po bojama:
Divlje tigrice - zelene su boje sa plavim repom, crnim obilježjima po krilima i žutom glavom.
Obične tigrice - Tijela im mogu biti raznih boja, a najčešće su siva ili modra. Lice im je uglavnom žute ili bijele, sa crnim obilježjima na krilima.
Jednobojne tigrice - Albino tigrice - potpuno bijele boje. Oči, pokljunica i prsti ružičaste su boje. Lutino - potpuno žute boje, sa bijelim repom, bijelim obrazima i bijelim vršcima krila.
Cimetne tigrice - Tijela im mogu biti raznih boja koje nisu tako izražajne kao kod običnih tigrica, na krilima imaju obilježja smeđe - cimetaste boje, a na vratu smeđe mrlje.
Tigrice sivih krila - Tijela im mogu biti raznih boja, na krilima imaju obilježja sive boje.
Ostale kombinacije boja - brojne druge kombinacije koje ne možemo svrstati u neku od prije navedenih grupa.
Tigrice narastu oko 18 cm., žive u prosjeku 10-15 godina, a uz pravilnu njegu mogu živjeti i dulje. Lako ih možemo pripitomiti, tako da ih kasnije možemo povremeno puštati da slobodno lete u zatvorenoj prostoriji, puštanje na otvorenom nije preporučljivo, jer i pripitomljene papige mogu lako odletjeti na obližnje drvo, pa ih je problem ponovno uhvatiti. Što više vremena provodimo u blizini tigrice brže će se naviknuti na nas, uz to moramo izbjegavati nagle pokrete i što više pričati ptici mirnim tonom.
Tek kada je ptica potpuno naviknuta na našu blizinu i ne boji se dodira možemo ju puštati na kraće „izlete“ van krletke u zatvorenu prostoriju. Ako pticu želimo uhvatiti kao bismo ju vratili u krletku, najbolje koristi laganu krpu kojom bacanjem prekrijemo pticu, pri tome isto pazimo da ne radimo previše nepotrebnih naglih pokreta.
Tigricu je najbolje nabaviti mladu i to u starosti do 4 mjeseca, u tom periodu je i najlakše razlikovati mladu od stare tigrice. Tigrice mlađe od 4 mjeseca imaju pruge koje se protežu s vrha glave pa sve do leđa. Nakon prvog mitarenja te pruge nestaju. Mlada ptica lakše se privikne na novi dom.
Ako si možemo priuštiti najbolje je imati barem dvije tigrice, pa makar i istog spola jer će se tada najbolje osjećati. Kao što smo rekli tigrice žive u jatu i nelagodno se osjećaju ako nemaju društvo, druge tigrice ili naše.SMJEŠTAJ: Tigricama moramo osigurati krletku dovoljno veliku da ptica ima mjesta da slobodno raširi krila uz svu smještenu opremu, a rešetke bi trebale biti vodoravne, kako bi ptica mogla penjati. Ako je krletka velika ljepše ju možemo urediti, a ptice će se slobodnije kretati, pa će ukupni dojam biti bolji. Krletku moramo opremiti sa pojilicom, hranilicom, posudicom za svježu hranu, posudu za mineralni pijesak, podlogom od piljevine ili pijeska i nekoliko prečki od prirodnog drveta. Krletku je najbolje smjestiti na povišenom mjestu u prostoriju gdje sami provodimo najviše vremena. Pri tome moramo pripaziti da ptica ne bude na mjestu direktnog propuha, kao i na direktnom udaru sunca. HRANA: Tigrice se u prirodi uglavnom hrane sjemenkama trava. Sjemenke prosa, suncokreta i razno drugo sitije sjemenje osnovna su hrana za tigrice koje imamo kod kuće, ali moramo im omogućiti raznovrsnu prehranu nadopunjujući jelovnik s svježim voćem i povrćem, razne trave.Tako im možemo davati jabuke, maslačak, banane, listove salata, sipinu kost. Tigricama je neophodan i mineralizirani pijesak, koji im pomaže u probavi tvrđih sjemenki, a uz to je izvor neophodnih minerala.
RAZMNOŽAVANJE: Ako imamo više ptica, tada će svaka jedinka odabrati svoj par s kojim će se pariti sve dok jedno od njih ne ugine i tek tada će druga jedinka potražiti novi par. Kod tigrica lako je razlikovati ženku i mužjaka, ženka ima bijelu ili smeđkastu boju nosnica, dok je nosnica kod mužjaka tamno plava.
Iako su tigrice spremne za parenje već nakon prvog mitarenja, što znači u starosti od 5 mjeseci, najbolje je dozvoliti ima parenje tek nakon 12 mjeseci starosti.Parenje mlađih ptica može loše utjecati na njihovo zdravlje. Tigrice mogu imati 4 legla godišnje. U jednom leglu preporučljivo je imati do 5 ptića, jer je to optimalan broj koji jedan par može kvalitetno hraniti.
NJEGA: Krletku je potrebno redovito čistiti i to barem jednom tjedno, kako ne bi došlo oboljenja papige. Tigricama je potrebno jednom u dvije godine obrezati nokte. Kljun će tigrici također pretjerano narasti ako tigrica nema stalno dostupnu sipinu kost za trošenje kljuna. Pri tome moramo paziti jer i nokti imaju prokrvljeni dio koji ne smijemo oštetiti. Poželjno je za prvi put zatražiti pomoć uzgajivača ili nekoga tko ima više iskustva.


tigrica10000 @ 20:03 |Komentiraj | Komentari: 0


Evo još par podataka o papigama i šta je za njih OPASNO!!!!!!
Neke otrovne biljke (uzrokuju u najlakšem slučaju alergije i kožne probleme, u najgorem slučaju smrt):
Amarilis -- bršljan -- paprat od šparoga -- avokado -- azalea -- plavozelene alge -- božični kaktus -- božična zvijezda -- krizanteme -- slonovo uho (vrsta begonije) -- geranije -- hijacinte -- imela -- narcisi -- oleandar -- filodendron -- rododendron -- perunika/iris -- kalatea

Drveće sa otrovnim ili štetnim sastojcima:
koštice jabuke -- koštice ploda i kora drveta marelice -- rogačevo stablo /lažna akacija -- koštice plodova trešnje/višnje, ali i lišće i grančice -- bazga (kako za koju pticu, papige podnose bobice) -- borovica -- lišće i žir hrasta -- lišće, grančice drveta i koštica ploda breskve/nektarine -- iglice, grančice i sok u drvu bora -- javansko drvo -- tisa (svi dijelovi) -- božikovina

Opasno i otrovno povrće i hrana:
bilo što s alkoholom -- čokolada -- avokado -- (sirov) kupus -- bilo što s kofeinom -- plavi patlidžan -- mlijeko -- gljive (osim uzgojenih šampinjona u malim količinama) -- (sirov) luk -- (sirov) krumpir -- stabljika lista rabarbare -- zeleni dijelovi rajčice (ploda i biljke)

Štetno:
bilo što sa šečerom ili soli (štapići, chipsi, grickalice, keksi i sl.) -- bilo koja industrijski prerađena hrana za ljude (salame i sl.) -- bilo kakvo špricano voće i povrće

Opasne tvari iz kućanstva:
aceton -- aerosoli -- parfemi i sl. kozmetičke vodice -- ljepilo -- alkohol -- amonijak -- antifriz -- boje i lakovi -- azbest -- svijeće -- kemikalije za čišćenje u svim oblicima -- klor -- kreda -- kozmetika općenito -- markeri -- lak za kosu -- formaldehid -- kreme za ruke, tijelo -- nepokriveni stakleni prozori i ogledala -- insekticidi -- jod -- kerozin -- olovo -- sredstva protiv moljaca -- lak za nokte -- tave sa slojem protiv prianjanja hrane (teflon i sl., prezagrijane) -- noževi i škare -- pesticidi -- igle -- oprema za razvijanje fotografija -- poliuretan -- zemlja za cvijeće (plijesan) -- mirišljave svijeće -- lijekovi -- zamke za štetočine i otrovi za njih -- dim -- tabak -- cigarete -- nikotin -- otrovne sobne biljke (ili biljke u aranžmanima cvijeća) -- otovrene vodene površine (akvariji, vaze, wc, kada) -- vazelin -- petrolej -- vosak -- sredstva za očuvanje drva i namještaja

Najveći neprijatelj ptica je neznanje njihovih vlasnika, a najgora su nepitana pitanja!!!

Pazite na to da je žekudac papigica jako malen, gotovo kao vrh vašeg malog prsta na ruci, i tome prilagodite količine sve hrane koju im dajete.

Ovaj popis je jako šupljikav. Postoji još hrpa opasnih biljaka i tvari koje još nisu na popisu, biljek je posebno teško prevesti, dakle ne pouzdajte se da sve što nije na popisu nije otrovno!!! Tome nije tako!!!
_________________
tigrica10000 @ 20:00 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 30, 2008
HRANA
U ZOO-shopu se može naći već gotova smjesa hrane za papige tigrice.Kada se kupuje treba se paziti da je svježa, bez klica ili prašine.Sipina kost je vrlo važna za održavanje njihova kluna i bilo bi dobro da je uvijek ima u gajbi.Na raspolaganju moraju imati i minerale koji im pomažu u probavi.Jedanput tjedno im treba dati, bar komadić povrća(blitva,salata ili špinat) i komadić oguljene jabuke jer je najviše vole od sveg voća.Važno je da voće i povrće bude dobro oprano i obrisano.Ne smijete im davati mokro da ne bi dobile proljev.Jednom mjesečno probajte im dati i ohlađeno tvrdo kuhano jaje nasjeckano na komadiće(2/3 bjelanjka i 1/3 žumanjka).Neke papige ih obožavaju, a neke ne.Ali svejedno probajte da li će jest. To sve im ne treba dati isti dan nego svaki dan nešto.U ZOO-shopu možete naići i puno ostalih kolačića i grickalica za papige u kojima će sigurno vaši ljubimci uživati, ali najvažnije da dobiju ove osnovne stvari tu nabrojane.
tigrica10000 @ 07:15 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, listopad 26, 2008
 
 
  
Iako tigrice držimo kao ljubimce već desetljećima, još uvijek o njima kruže neke informacije koje nisu točne. Većina tih zabluda pojavila se prije pisanja prvih knjiga i priručnika o tigricama, neke su se pojavile tek kada se proširila masovna prodaja tigrica u pet shopovima, često u ne baš idealnim higijenskim uvjetima. Želim vam pružiti aktualne informacije i "spremiti u smeće" zablude koje još uvijek zbunjuju neke vlasnike ili su na primjer povod tome da se tigrice drže usamljene. Pobijanje činjenica moguće je zahvaljujući tome da sve više ljudi drži tigrice onako kako je za njih najbolje - u manjim jatima, u odgovarajuće velikim krletkama, sa dovoljno zabave i s mogućnošću izbora. Osim toga, sve više informacija imamo i o životu tigrica u divljini, njihovoj domovini Australiji, što također pomaže u razbijanju zabluda.
Zabluda br. 1
Tigrice uvijek imaju grinje/šugu
Ova je izjava u potpunosti netočna. Normalna, zdrava tigrica nema grinje. Ona koja ih ima je bolesna i treba je liječiti. Ova zabluda razvila se vjerojatno spletom nezgodnih okolnosti. Mnogi ljudi imaju alergije, česte su upravo alergije na prašinu odn. izmet grinja koje žive u prašini. Često liječnici prebrzo krivicu za alergiju pripišu pticama, iako one ne moraju biti uzrok. Grinje na čiji izmet ljudi reagiraju nisu iste grinje koje mogu dobiti papige. Dakle, svaku pojavu alergije treba istražiti odgovarajućim testiranjem. Alergija na perje ptica mnogo je rjeđa nego alergija na prašinu odn. izmet grinja. Tek naslage na kljunu ili nogicama ptice upućuju na prisutnost grinja kod njih, te ih tada treba odvesti veterinaru. No pripazite li prilikom izbora ptice, velika je vjerojatnost da se nikada nećete sresti s problemom grinja.
 
Zabluda br. 2
Tigrice su doživotno vjerne
Kada se ta zabluda pojavila, u svijetu su vladali daleko stroži moralni kriteriji nego danas. Monogamija je često bila propisana i zakonima, a prijestupi su se tada strogo kažnjavali. U nedostatku poznavanja života tigrica u divljini, po kratkom postupku se u prvim knjigama pretpostavilo da su i tigrice doživotno vjerne svojim partnerima. No, oni koji imaju doma više parova, dakle malo jato, primijetili su da se u takvim zajednicama događaju zapleti i ljubavne romanse dostojne holivudskih filmova. Ove male vrckave ptičice često pojam vjernosti ne shvaćaju previše ozbiljno, pa kada imaju izbor, koriste mnogobrojne opcije koje im društvo pruža – postoje ženke koje prihvaćaju više mužjaka, mužjaci koji se brinu o više ženki, čak i oni koji varaju partnera direktno pred njegovim očima. Naravno, postoje i oni koji su vjerni, no to nipošto nije pravilo ukoliko imate veliko jato.
 
Zabluda br. 3
Ženke ne znaju pjevati
Statistički gledano, postoji više mužjaka koji pjevaju i oni to čine češće. No, to nipošto ne znači da ženke ne znaju ili ne mogu pjevati. To je vrlo individualna osobina i repertoar ženki može biti jednako obhvatan kao i onaj mužjaka, a mnoge ženke pjevaju tako lijepo da ih ne možete razlikovati od mužjaka.
Zabluda br. 4
Mužjaci bolje pričaju
Ova izjava također nije sasvim točna. Opet, statistički gledano, više mužjaka nego ženki nauči pričati. U pravilu to i lakše nauče, odn. brže usvajaju nove riječi. No, ženke ono što nauče mogu jednako tako jasno i razumljivo pokazati kao i mužjaci. No, sam poticaj učenja pričanja često je vrlo jak tek kada se ptice drže u neadekvatnim uvjetima – same i bez para. Tada one vrlo brzo shvate da privlače pažnju vlasnika, koji su im jedino društvo, ukoliko nauče pričati. Ptica koja u takvim uvjetima nauči pričati, nije nužno sretna i zadovoljna, nego vrlo vjerojatno vrlo usamljena.
 
Zabluda br. 5
Mužjaci su privrženiji
To je također velika zabluda. Istina je da su ženke nešto češće one koje izazivaju svađe i mogu biti malo grublje od mužjaka. No u domu, i ženke i mužjaci postaju privrženi vlasniku i ne može se uočiti razlika po tom pitanju. Sve ovisi o samoj ptici, jer svaka ima svoju osobnost, pa tako postoje i sramežljivi i hrabriji mužjaci, te isto tako privrženije ili samostalnije ženke. Bitna su i iskustva ptice do trenutka kada je došla k vama. Još jedan faktor o kojemu ovisi privrženost ptice je vrijeme provedeno s njom. Ptice vraćaju ono što je uloženo u njih – što se više trudite steći njihovo povjerenje, što više vremena provodite s njima, to će prije postati privrženi ljubimci.
Zabluda br. 6
Tigrice držane u paru ili jatu ne postaju pitome
Ptice koje žive u jatu ili paru sigurno će se više posvetiti svome par odn. društvu svoje vrste nego čovjeku. No, i cijelo jato može biti pitomo – postoje mnogobrojni vlasnici većeg broja tigrica koji to mogu potvrditi. Tko se kao vlasnik ptica bavi svojim pticama i provodi s njima vrijeme, izbori se za njihovo povjerenje i daje pticama osjećaj sigurnosti, moći će pripitomiti i veći broj ptica. Ponekad čak i lakše nego pojedinačnu pticu, jer se u jatu uvijek nađe i pokoja hrabrija ptica koja će prije prići čovjeku nego ostale. Pored toga, predivan je osjećaj i doživljaj, promatrati veće jato ptica i njihove prirodne interakcije – gotovo kao da gledate neki zanimljivi film.
Zabluda br. 7
Tigrice mogu promijeniti spol
Ovaj izjava je jednako tako točna poput izjave da je zemlja ploča. Činjenica je da se spol tigrice može najčešće prepoznati po boji voskovice – kožice koja okružuje nosnice ptice. U pravilu je ta voskovica kod mužjaka plava, a kod ženki boje kože ili smeđa. No, intenzitet te boje ovisan je o tome da li je ptica raspoložena za parenje ili nije, odn. o tome koja količina hormona je prisutna u organizmu. Dođe li ptica u raspoloženje za parenje, boja postaje intenzivnija i često tamnija. Čak i potpuno izblijedjela boja ili promjena boje ne znači da je ptica promijenila spol. Često tako nagla i jaka promjena boje znači neku bolest – bilo hormonski poremećaj, bilo tumor ili neko drugo unutrašnje oboljenje mogu izazvati ovaj simptom. Tko primijeti takvu promjenu boje u totalnu suprotosnost (posebno jarko plavu u smeđu), trebao bi umjesto da bude uvjeren da je ptica promijenila spol – posjetiti veterinara koji će detaljno pregledati pticu.
 
 
tigrica10000 @ 17:07 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 23, 2008
Držanje papigica u paru
 
 
Ova stranica potiče držanje papigica u paru! Papige su vrlo socijalna bića i u prirodi žive u velikim jatima, ponekad sa više od nekoliko stotina ptica. Čovjek papigici nikada ne može u potpunosti zamijeniti ptičje drugove, pa ako vas nema doma više od 3 do 5 sati dnevno, ozbiljno razmislite o nabavci još jedne papigice kao društva vašoj.
Kada nabavljate papigicu možete je prvo i neko vrijeme držati samu dok je ne pripitomite donekle, i tek onda nabaviti drugu. Ali stvarno apeliramo na vašu savjest i ljubav prema vašoj papigici da iskreno razmislite o tome koliko je ona na dan sama i kako bi vama bilo u takvoj situaciji.
Nije istina da tigrice neće pričati ako su u paru, ili da ne možete imati dvije pitome ptice, dakle to nisu pravi argumenti. Papigice vam pružaju toliko nesebične ljubavi da nije fer prema njima držati ih same!
 
tigrica10000 @ 20:37 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, listopad 9, 2008

 Osnova hrane za tigrice čini proso,svijetlo sijeme i male količine zobi (najbolje ljuštene), a tome se mogu dodati male količine zrna konoplje, bara i muhara. S barom treba biti oprezan jer goji , te ga do starosti tigrice od osam do deset mijeseci treba davati ptici po klas svakih dva dana , a kasnije u manjim količinama. Najuputnije je početnicima davati tigricama več gotovu , izmiješanu, standardnu hranu za te ptice.
Evo  jedna od brojnih miješanica koja se je dobro pokazala u uzgoju : Svijetlo sijeme 15%,proso 50%,zob ljuštena 30%,bar 3%,muhar,2%. Zimi dodaš nešto konoplje (ne više od 5%).
Što se tiče kučice za gnježđenje bolje su položene jer ptica prvo skače u kućicu , a tek potom ode do jaja na drugom kraju kućice , što kod okomitih nije slučaj. Ja sam i jedne i druge s uspijehom koristio u uzgoju , mada prednost dajem polegnutim iz razloga jer ipak razbijanje jaja i nagnječenje mladunaca dovodi do minimuma. Što se tiče dimenzija koje uzgaivači preporučuju ima ih raznih i sve su manje više dobre. Ja preporučam za položeno gnijezdo Š.25cm. x D.17cm. x V.20cm. s time da otvor praviš u desnom čošku na visini od 12 cm od podnice. Otvor promjera 4 do 4,5 cm, s time da udubljenje za jaja u punom drvetu udubiš s krajnje lijeve strane. između podnice i otvora za ulaz postaviš štapić koji služi kao stajalica.
Za okomitu kučicu dimenzije su: Š17cm. x D17cm x V25cm.


tigrica10000 @ 12:17 |Komentiraj | Komentari: 0

 

Netom pristigle u vaš dom, papigice su često preplašene, vrlo oprezne i plašljive. Neke će biti čak i toliko šokirane, da će dopustiti da ih dodrujete, ne mrdajući pritom nimalo, vjerojatno se prave da su nepomične poput drveta kako ih "napadač" odn. vaša ruka ne bi "primijetila". No to se u pravilu vrlo brzo mijenja.

U pravilu, većina ptičica i dalje ostaje vrlo oprezna i plašljiva, ali već nakon 3 do 5 dana više ne dopuštaju nikakav tjelesni kontakt i bježe po kavezu kada se uputite rukom prema njima. To je pogotovo prisutno kod ptičica koje su dugo bile u pet shopu. S njima treba imati mnogo strpljenja i upornosti, obavezno izbjegavati nagle pokrete i postepeno im se približavati. Svaki dan im treba puno pričati, treba polagano raditi oko kaveza i, u idealnom slučaju, više puta dnevno po nekoliko minuta, samo staviti ruku u kavez i ne micati je.

Tek kada ptica mirno držanje ruke više ne smatra prijetnjom, dakle ne bježi i ima opušteno držanje tijela, krećemo na sljedeći korak - a taj je lagano, polako pomicanje ruke gore-dolje u kavezu, pa zatim i lijevo-desno. Uvijek između pokreta napravimo kratku stanku, gdje ruku držimo mirno. Tek kada i ove radnje ptica dopušta i trpi bez pokazivanja straha, možemo krenuti dalje. Tada je ruku prihvatila kao nešto što je dio "namještaja" u kavezu. Na sljedeći korak krećemo vrlo polako i postepeno, kako se ptica ne bi osjećala napadnutom.

Sada je pokušavamo nagovoriti da stane na ruku u kavezu. Približimo ruku ptičici, iznad razine trbuha i lagano je dodirnemo. Ako krene rukom prema kljunu, ne izmicati ruku - papige se često prvo kljunom prime za nešto na što će se popesti.

 

tigrica10000 @ 12:07 |Komentiraj | Komentari: 0
srijeda, listopad 8, 2008

 

NASLJEĐIVANJE BOJE KOD PAPIGA TIGRICA

Mendeleovu teoriju nasljeđivanja kod papiga tigrica prvi su u praksi primjenili dr H. Duncker i C. H.Cremer u Bremenu oko 1920. god. i karakteristike boja svrstali prema rezultatima sparivanja.
Osnova svega je genetski kod koji se kod papiga tigrica sastoji od 26 kromosoma. Ti kromosomi formiraju 13 kromozomatskih parova, koji su osnova kompletnog nasljeđa.Ako su parovi kromosoma jednaki radi se o homozigotnim pticama s duplim faktorom, a ako su parovi različiti radi se o heterozigotama, to jest s jednostrukim faktorom.


 

SPOLNE KARAKTERISTIKE

Spolne ćelije sastoje se od jednostrukog (haploidnog) broja kromosoma, a tjelesne od dvostrukog (diploidnog) broja kromosoma. Kromosomi se označavaju sa "X" i "Y". X-kromosom je spolni kromosom koji je dvostruko prisutan kod mužjaka, a jednostruko kod ženke u kombinaciji sa Y-kromosomom. Broj X-kromosoma u kromozomskom paru određuje spol jedinke: XX - mužjak, XY - ženka. Znači, spolno vezane osobine nalaze se na spolno vezanom kromosomu i može ih nositi samo mužjak.

 

FENOTIP - GENOTIP

FENOTIP označava sve vidljive karakteristike, a GENOTIP predstavlja sve nasljedne osobine jednog organizma, u ovom slučaju papige tigrice. Fenotip i genotip su dvije različite slike istog organizma. Ako su fenotip i genotip isti, tada možemo reći da su to homozigotne tigrice ili čisto nasljedne. Ako se fenotip i genotip razlikuju, govorimo o heterozigotnim tigricama ili nosiocima (nejednako nasljednim).

 

DOMINANTNO I RECESIVNO NASLJEĐIVANJE

Kod tigrica je prirodna boja zelena i kao takova dominantna, a recesivna boja je plava. Tigrice s dominantnom bojom (zelene) mogu nositi recesivnu karakteristiku i biti heterozigotne. Zelene i plave ptice mogu genetski nositi karakteristiku koju pokazuju i to su onda čisto nasljedne ptice (homozigotne). U slučaju ptice koja fenotipom pokazuje recesivnu karakteristiku mogu biti samo čisto nasljedne (homozigotne) za tu karakteristiku boje, jer recesivna ptica ne može nositi dominantne karakteristike.

DOMINANTNE MUTACIJE

RECESIVNE MUTACIJE

Sve zelene

Plava

Dominantno šarene

Recesivno šarena

Sive

Falb

Ljubičaste

Bijele

Spangl

Žute

Žuto lice I i II

Sivokrile

Kukmaste

Svjetlokrile

 

JEDNOSTRUKI I DVOSTRUKI DOMINANTNI FAKTOR

Dominantna osobina može se pokazati kao pojedinačni, odnosno dvostruki faktor u odnosu na tzv. "čiste normale". Ovo su nazivi za čisto nasljedne i rascjepno nasljedne ptice, kada se tiče dominantne osobine. U ovom slučaju ptice normalnog izgleda ne mogu biti nosioci za dominantnu osobinu (rascjepno nasljedne). Rjetko koja dominantna mutacija može biti homozigotna (čisto nasljedna), to jest sa dvostrukimfaktorom, već se javljaju ptice s dominantnim faktorom nosioci normala.

Parenje ptica s dominantnim faktorom:

PARENJE

REZULTAT

Domin. 1. faktor X Normal

50 % Dominantni 1. faktor
50 % Normal


Domin. 2. faktor X Normal

100 % Dominantni 1. faktor

Domin. 1. faktor X Domin. 1. faktor

25 % Dominantni 2. faktor
50 % Dominantni 1. faktor
25 % Normal


Domin. 1. faktor X Domin. 1. faktor

50 % Dominantni 1. faktor
50 % Dominantni 2. faktor


Domin. 2. faktor X Domin. 2. faktor

100 % Dominantni 2. faktor

 

PARENJE PTICA S RECESIVNIM FAKTOROM

PARENJE

REZULTAT

Recesivni X Normal

100 % Normal/Recesivni

Recesivni X Normal/Recesivni

50 % Normal/Recesivni
50 % Recesivni


Recesivni X Recesivni

100 % /Recesivni

Normal/Recesivni X Normal/Recesivni

25 % Recesivni
50 % Normal/Recesivni
25 % Normal


Normal/Recesivni X Normal

50 % Normal/Recesivni
50 % Normal


 

SPOLNO VEZANO RECESIVNO NASLJEĐIVANJE

je poseban oblik recesivnog nasljeđivanja kod kojed je određena osobina vezana za spolni kromosom "X". Ženka "XY" ne može biti nosilac ove mutacije jer "Y" kromosom ne može na sebi nositi spolno vezanu mutaciju, pa ukoliko ona na "X" kromosomu ima spolno vezanu mutaciju, ona ju i manifestira - pokazuje. Mužjak može na jednom od "X" kromosoma imati spolno vezanu mutaciju, što znači da može biti nosilac te mutacije. Prema ovome slijedi da je spolno vezano nasljeđivanje ujedno i recesivno.
Spolno vezane mutacije:
opalin, cimetni, lutino - albino, leisving, škriljevasti, teksas clerbodi.


Rezultati parenja spolno vezanih osobina:

SPV - spolno vezana osobina (nasljeđivanje)
S - slobodno (nasljeđivanje)
S/SPV - slobodno / spolno vezano nasljeđivanje


1,0 - mužjak
0,1 - ženka


tigrica10000 @ 20:31 |Komentiraj | Komentari: 0
utorak, rujan 9, 2008

PARENJE

REZULTAT

SPV 1,0 X SPV 0,1

50 % SPV 1,0
50 % SPV 0,1


SPV 1,0 X S 0,1

50 % S/SPV 1,0 NOSIOCI
50 % SPV 0,1


  

Prije nabavke papige, treba obratiti pažnju na mnoge aspekte. Ipak se radi o živom biću, koje ima određene potrebe, stvoriti će određene navike i sudjelovati će u svakodnevnom životu, ili će barem pokušavati.  U nastavku slijede neki faktori, koji su među najvažnijima. Dajte si truda i provjerite, da li možete ispuniti navedene kriterije i da li ste spremni za takvog ljubimca.

Odgovarajte iskreno, jer ćete jedino tako uštedjeti sebi novce i živce, a ptici muke.

1.     Imate li vi ili netko iz obitelji alergiju na perje ili prašinu s perja? Ako niste sigurni, provjerite s liječnikom.

2.     Da li imate dovoljno mjesta za let i slobodu jednog, a kasnije možda i drugog, papagaja?

3.     Kako izgledaju stvari sa susjedima? Da li dijele vaše oduševljenje? Papige mogu biti vrlo glasne (osobito u vrijeme parenja), bušilice su neusporedive s tim. A osim toga, bušilice nitko ne koristi već u 7 ujutro!?

4.     Kako izgledaju stvari s vašim slobodnim vremenom? Morati ćete ga provoditi uglavnom s vašim novim ljubimcem, osobito ako je riječ o pojedinačno držanoj ptici.

5.     Kako ćete riješiti godišnji odmor? Sigurno je moguće papagaja ostaviti poznanicima, rođacima ili u hotelu za životinje, ali biste li to napravili sa svojim malim djetetom? Jedno je sigurno, papiga se osjeća sigurno u poznatoj okolini, u kojoj se snalazi i kada je okružen poznatim licima.

6.     Kada se razbolite, ili ste na drugi način spriječeni, bitno je da postoji netko tko može preuzeti brigu o ptici, kada vi niste u stanju to činiti.

7.     Jeste li sigurni da znate što vas sve čeka ako se papiga razboli? Da li možete kratkoročno uzeti godišnji, ako bi se trebalo intenzivno brinuti za pacijenta, ili alternativno imate nekoga tko to može učiniti umjesto vas?

8.     Možete li si priuštiti troškove držanja? Papige su egzotične ptice, tako da je za mnoge vrste osnova prehrane (egzotično) povrće i (egzotično) voće. Mnogo voća i povrća, ovisno o vrsti specijalna hrana, vitamini, minerali… sve to može postati vrlo velik trošak s vremenom.

9.     Možete li si priuštiti troškove veterinara? Budući da papige kod naših veterinara nisu redoviti pacijenti niti su redoviti dio predavanja u obrazovanju, morati ćete potražiti specijalista, koji je možda i podalje od vašeg mjesta stanovanja. A troškovi terapije, ponekad vrlo brzo mogu prijeći nabavnu cijenu papige.

10.   Možete li se pozdraviti s nekim komadima vašeg namještaja? Mnoge papige su poput vječite djece, koje se često radije igraju sa običnim stvarima nego sa svojim igračkama. Tako da obrada skupocjenog ormara jednako može biti dio igre kao i ukrašavanje skupocjenih knjiga ili slika ili možda omiljenih papuča.

11.   I za kraj, jeste li spremni prihvatiti papigu kakva god bila? Hoće li vam smetati ako neće progovoriti, iako ste je samo zbog toga nabavili? Ili će vas smetati ako bude preglasna, jer ste očekivali mirnog medu? Hoćete li razmišljati o promjeni ljubimca ako se neće dati maziti ili će zavoljeti nekog drugog jače nego vas?


Ako neku od ovih točaka ne možete (ili ne želite) ispuniti, trebali biste razmisliti o toj planiranoj nabavci pernatog ljubimca.


tigrica10000 @ 20:08 |Komentiraj | Komentari: 0

Obišli ste mnoge prodavaonice životinja, zoo shopove diljem grada i konačno, u tom jednom dućanu, vidjeli baš nju. Pticu koju ste oduvijek željeli.

Prodavač će je uhvatiti rukom ili mrežicom, a možda će je i, ako je pitoma, samo premjestiti u transportni kavez. Manje ptice kod nas se prodaju uglavnom "divlje", veće ptice su češće pitome jer ih je mnogo teže kasnije pripitomiti. Bitno je da je ptica što mlađa kako bi se što lakše pripitomila i privikla na Vas.
Što se prijevoza tiče, ako je vani jako hladno, zamotajte kavez laganom dekicom ili krpom, kako bi je zaštitili, ali pazite da ima dovoljno zraka.

Kada stignete doma, bilo bi dobro da pticu njen budući dom čeka već potpuno spreman, te na svom konačnom mjestu. Nemojte pticu i kavez u prvim danima stalno premještati, to je izrazito stresno. Stavite pticu u kavez i pustite je na miru do kraja dana.

Sljedeći dan se više puta približite kavezu, mirnim i toplim glasom pričajte sa pticom, više puta joj spominjući njeno ime. Nemojte se pokušavati približiti rukama ili mahati oko nje, to će pticu samo dodatno preplašiti. Ulaske rukama u kavez smanjite na najmanju moguću razinu, dakle samo na promjenu hrane i vode i eventualno čišćenje kaveza.

Treći dan i dalje nemojte pretjerivati sa mahanjima oko kaveza, samo promjenite hranu i vodu, ali sada već dulje ostajte pored kaveza, pričajte s pticom, ponavljajte joj ime, eventualno naslonite ruku na rešetke kaveza (s vanjske strane, ne iznad ptice) ako ptica nije previše plašljiva. Što više vremena provedete s pticom to će Vaš odnos biti bolji i bogatiji povjerenjem.

Četvrti dan možete ruku polako staviti u kavez, nemojte se približavati ptici ako ona bježi. Držite ruku nekoliko minuta u kavezu, ako je ptica mirna, možete ruku i lagano micati gore dolje. Na taj način ptica će s vremenom ruku akceptirati kao "dio namještaja". Ponavljajte to više puta tijekom dana, ne više od 15 minuta u komadu jer pticama nakon tog vremena popušta koncentracija.

Nekoliko sljedećih dana sve češće stavljajte ruku u kavez, pritom uvijek pričajte s pticom, spominjite njeno ime, i nikada ne radite nagle pokrete. Ako imate pticu koja je dovoljno mlada i nije plašljiva, postepeno joj približavajte ruku. Navlažite poleđinu ruke i stavite nekoliko zrna hrane na nju. Držite ruku u blizini ptice tako da može doći do hrane. Mojim nimfama je trebalo nekoliko pokušaja od po 10 minuta dok nisu shvatile da im ruka neće ništa, a da se mogu najesti. Pokušajte ponuditi i pokoje zrno direktno iz ruke, npr. suncokretovo zrno ili bar za ptice. Nudite joj bar za ptice što češće možete direktno iz ruke. Većina ptica se boji dlana ruke, dakle uvijek nudite hranu na poleđini ili prstima.

Nakon nekoliko dana, ovisno o tome koliko je Vaša ptica plašljiva, pokušajte je nagovoriti da Vam stane na prst. Ispružite prst i lagano ga prislonite na trbuh ptice, iznad razine prečke na kojoj trenutno sjedi. Ptici je refleksno da se sjedne na višu razinu, a ako se slučajno nagne prema naprijed kao da će ugristi nemojte refleksno povući ruku. Ptice se često koriste kljunom da bi se negdje primile ili povukle prema gore. Ako ptica primjeti da ćete svaki puta povući ruku kada ona napravi tu gestu, zaključiti će da se toga bojite i da je to sasvim dovoljno da ona ne mora učiniti što od nje tražite. Osim toga nitko ne želi krenuti na nešto što bi se svakog trena moglo povući.

Trening sa rukom treba ponavljati što češće, nikada dulje od 15 minuta u komadu, uz njega treba stalno pričati s pticom i ponavljati njeno ime, te joj često nuditi "nagrade" iz ruke. Trebat će Vam puno strpljenja. Neke ptice se daju vrlo lako pripitomiti i naviknuti na ruke, neke trebaju tjedne ili mjesece
da se naviknu. Nemojte nikada izgubiti strpljenje i vikati ili mahati rukama, ili čak tući pticu. To bi totalno uništilo dotad stečeno povjerenje.

Nakon tjedan dana ptica je imala dovoljno vremena da se orjentira u prostoru i možete je prvi puta pustiti van. Zaklonite ogledala i prozore pred kojima nema zavjesa, kako se ptica ne bi zaletila jer to može imati kobne posljedice. Ptica će nagonski potražiti najviše mjesto u sobi koje joj je dostupno. Bilo bi idealno da je ne morate tjerati unutra na silu, nego da može ostati vani koliko želi. Najkasnije glad ili mrak će je natjerati da se uputi prema kavezu, a ako je ne možete ostaviti vani preko noći (treba Vam orjentacijsko svjetlo, žarulja od 10 Watta na primjer), nemojte je nikada tjerati rukom nego krpom ili štapom, i to ne naglim pokretima, nego približavanjem sve dok ona ne odleti. Ponekad je zgodno kada ptica sleti na pogodno mjesto podići joj kavez pred nju ili je poklopiti gornjim dijelom kaveza.

Ptice bi trebale svaki dan barem sat vremena moći slobodno letjeti i kretati se izvan kaveza. I naravno, što im je veći kavez to bolje, jer će onda ugodnije provesti dan. Neka uvijek imaju pri ruci sipinu kost, minerale, dovoljno hrane i vode, igračke, nešto za grickanje (grančice voćaka, papir, karton).

Pazite da su prozori zatvoreni potpuno jer su ptice vrlo vješti letači, posebice tigrice i nimfe. Ne znate koliko je nimfi pobjeglo kroz nagnute prozore...

Nadam se da sam vam pomogao.


 
tigrica10000 @ 20:04 |Komentiraj | Komentari: 0

Papige tigrice postaju odrasli nakon što navrše 12 mjeseci.Mogu se razmnožavati cijelu godinu, ali što setiče njihovog zdravlja predlažem najviše 2 legla.U ZOO-shopu imate za kupiti drvena gnijezda za papige tigrice i piljevinu koja ide kao podloga da bi im bilo udobnije.Najbolje vrijeme za parenje je od proljeća do početka ljeta.Gnijezdo stavite izvan gajbe i promatrajte da li ženka ulazi u gnijezdo i sređuje ga.Mužjak sve više ide oko ženke i do parenja dođe kada mužjak zađe na leđa ženke.Koji dan prije polaganja jaja ženka provodi dan i noć u gnijezdu.Broj jaja je najčešće od 4-5.
Poslije 19-23 dana izlegnu se prvi mladi koji su goli, nemaju niti jedno pero, imaju zatvorene oči i osjetljivi su na hladnoću.Nemojte ići previše oko njih da ih ne uznemirite ženku jer se može dogoditi da ih se ženka odrekne i prestane ih hraniti.Svaki dan kada ženka izađe iz gnijezda otvorite malo poklopac tek toliko da vidite da li je sve uredu i zatvorite ga prije nego što se vrati.Ako prilikom izlaženja iz jajeta maleni imaju problema nemojte se miješati, već će ženka sve srediti sama.kada se svi mladi izlegu, a ostalo je još jedno jaje pričekajte tjedan dana pa ako se ne izleže kada ženka izađe iz gnijezda uzmite nježno jaje između prstiju okrenite ga prema svjetlu i ako vidite nešto tamno u njemu vratite ga, a ako je prozirno bacite ga.U njihovom hranjenju sudjeluju mužjak i ženka.Jako brzo rastu.Tri do četiri dana pojavljuju se prva pera, osmi dan otvore oči.2-3 tjedna već su sasvim pokriveni perjem te polako ih počinje zanimati ono što se nalazi izvan gnijezda.Kada su malo veći i imaju koje pero ponekad provjerite da li je piljevina prljava pa ih lagano izvadite van, brzo promijenite piljevinu i vratite unutra.Kada su mali nabacajte samo piljevine po vrhu da pokrije onu prljavu.Nakon četiri tjedna već bi polako trebali početi izlaziti iz gnijezda.Neko vrijeme spavaju u gnijezdu, a kasnije ostaju spavati vani.Tada se za njih najviše brine mužjak.Kada su se već svi navikli spavati vani maknite gnijezdo da se ne bi začelo novo leglo jer je to prerano za ženku i mogla bi uginuti.Nakon 6 tjedana trebali bi već sami jesti pa ako hoćete možete ih premjestiti u drugu gajbu, ostaviti u istoj ili pokloniti prijateljima.


 
tigrica10000 @ 12:00 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, rujan 7, 2008

Papige imaju sposobnost imitiranja riječi.Izgovaraju ih uvijek dosta brzo pa i teško razumijemo ako su doista nešto rekle.Teško ih je naučiti ponavljati riječi, ali ima primjeraka koji to mogu pa nemojte
odustati.Da biste pripitomili papigu morate provesti mnogo vremena s njom.Ako se ostavi sama, pati
od samoće.Takve papige imaju stalnu potrebu da budu u društvu sa svojom vrstom, ali kada i njih
nema onda i osoba koja se brine za nju može dobro doći da malo popričaju.Najbolje je da stavite gajbu na mjesto gdje je stalno netko od obitelji, a ako to nije moguće upalite joj radio.Lakše čete naučiti pričati mladu mušku papigu koja je tek počela sama jesti i više ne spava sama u gnijezdu.Ako imate više papiga jednu odvojite i stavite na mjesto gdje neće čuti ostale.Da bi ste pripitomili papigu između njega i vas mora postojati povjerenje.Kada vidite da se vašim prilaskom gajbi ne preplaši onda ju možete početipripitomljavati.
-uzmite komadić jabuke između dva prsta i polagano mu približite, dovoljno da se može malo sgnuti i jesti iz vaše ruke.Nježno mu nešto pričajte i nemojte raditi nikakve nagle pokrete da ga ne preplašite.To učinite toliko puta dok se ne nauči bez straha jesti iz vaše ruke.
-kada ste to dostigli pokušajte ga lagano dragati po vratu i po glavi.To su dva mjesta koja on ne može sam dosegnuti pa se mora obratiti nekome tko to može učiniti za njega.Ako ima povjerenje u vas to će vam dopustiti, a ponekad će vam se približiti i sam to zatražiti od vas.
-sljedeći korak je da ga naviknete da vam stane na prst
Trebate provesti puno vremena u njegovom društvu i pričati s njim po mogučnosti stalno ponavljati istu riječ da bi je zapamtio.Lekcije mu držite popodne po mogučnosti svaki dan u isto vrijeme.Kada mu dajete jabuku ponavljajte mu "JABUKA" ali tako da razumije riječ.Ako nakon nekoliko vremena primjetite da više nije zainteresiran prekinite i nastavite drugi dan.
-Kada ste ga to naučili probajte ga na prstu lagano izvaditi iz gajbe i nakon 30 minuta ponovno na prstu staviti u gajbu.Za fizičko zdravlje vaših papiga važno je da ih pustite letjeti svaki dan po barem jedan sat.
Kad ih puštate van pazite na neke opasnosti u kući
-kada ga pustite budite u blizini i pazite da se ne povrjedi.
-prozori i vrata moraju biti zatvoreni da ne bi pobjegli van.Najbolje da na prozorima imate zavjese jer često se događa da se zalete prema prozoru i lupe, a ovako ostanu visiti na zavjesi.Kada vidite da se primio za zavjesu i ne može se osloboditi, primite ga nježno u ruke i oslobodite mu nokte koji su zapeli na zavjesu te stavite na gajbu.
-zagasite štednjak da se slučajno ne bi opekli ako slučajno slete na njega.
-posude pune vode, wc,kada za kupanje ne smije biti u blizini da se ne bi utopile.
-neke biljke su otrovne za njih pa je najboljeda ih maknete da ih ne bi počele jesti.tigrica10000 @ 08:02 |Komentiraj | Komentari: 0
petak, rujan 5, 2008

  

Ovo je poglavlje prvenstveno namijenjeno vlasnicima većih papiga s jačim kljunom. Iako i ugriz manje papige može i te kako boljeti (tigrice kao da znaju gdje trebaju uštipnuti svojim kljunom), kod većih papiga problem ugriza se može razviti u općenite probleme s nepoželjnim ponašanjem, a i sami ugrizi su puno opasniji.  Mnogi stručnjaci se slažu da papiga koja ima problema s nekontroliranim ugrizima (dakle, u situacijama gdje joj nitko ne prijeti i kada je ništa ne boli), ne bi smjele moći sjediti n ramenu. Vjerojatno se pitate zašto. Postoje 3 razloga.

Radi se o tome da nekontrolirani ugrizi imaju 4 najčešća uzroka ili povoda. Prvi je neposlušnost, dakle ugriz u situaciji kada se nešto traži od papige, a ona ne želi poslušati. Drugi je ljubomora. Na primjer, papiga vam sjedi na ramenu ili na ruci, počnete razgovarati s mamom/ curom ili dečkom/ djetetom, a papiga ugrize. I treći je teritorijalnost. Sve papige određeni dio svoje okoline shvaćaju kao svoj teritorij. Neke se ograničavaju na svoj kavez, druge imaju cijelu sobu koju smatraju "svojom", a treće smatraju svojim sve na čemu mogu sjediti i boraviti. Taj problem može biti osobito izražen u vrijeme puberteta i izrazitog nagona za parenjem (isto kao i ugriz zbog neposlušnosti). Zadnji povod je jednostavno privlačenje pažnje. Papiga ne razlikuje njbolje "pozitivnu" i "negativnu" pažnju. Ako ugrižena osoba počne vrištati, jaukati, a u najgorem slučaju okolne osobe se počnu smijati, papiga je postigla ono što joj je najvažnije - privukla je pažnju na sebe! Postoje i ugrizi iz straha, ali oni nisu "namjerni", odn. tada je posrijedi druga priča.

Sjedenje na ramenu je opasno stoga što papiga koja sjedi na ramenu ne može biti tako lako dovedena pod kontrolu. Naime, teško je uspostaviti kontakt očima, koji je jako bitan i kod većine papiga je dovoljan izraz dominacije sa strane čovjeka. Drugo, papiga se lako može izvući, odn. pobjeći od vaše ruke kada je pokušavate staviti na prst nakon što je ugrizla. I zadnja, ne manje važna činjenica, je da ugrizi s ramena mogu biti vrlo opasni - ako se radi o većoj papigi, ona može dohvatiti lice (oči, usnu, nos), uho, vrat. A takvi ugrizi, ako su jaki, nisu nimalo bezopasni.

Međutim, i na tom području se može puno toga učiniti kratkim treninzima, dosljednošću i upornošću, te pridržavanjem osnovnih pravila. Papiga koja je u nestabilnoj fazi i stvarno ima problema s nekontroliranim ugrizima, ne bi smjela sjediti na ramenu. Papiga koja je stabilna, ne pokazuje nikakve simptome ljubomore, nesigurnosti, teritorijalnosti i agresivnosti, slobodno može uživati u sjedenju na vašem ramenu, a i vi s njom!

Sada da objasnim kako funkcionira inhibicija ugriza. Dakle, čim papiga ugrize treba ili lagano protresti ruku ( malo naglije spustiš dolje, pa digneš gore da izgubi ravnotežu, najlakše kada papiga sjedi na prstu, samo prstom pokažeš dolje-gore). To je idealno napraviti u trenutku kada vidiš da se sprema ugristi, dakle neposredno prije, ili pak odmah po ugrizu, jer kao i kod pasa, zakašnjelo kažnjavanje nema smisla.

Drugo je, kada te ugrize odnesi papigu na kavez ili u kavez na 5 do 10 minuta, ali i to odmah istog trena nakon što je ugrizla. I zadnje, nikada se nitko ne smije nasmijati kada papiga ugrize, niti onaj tko je ugrižen smije vrištati i jaukati, jer se može desiti da to papiga svhati kao zabavnu igru. To je poznato recimo kod amazona - ugrizu, onda glasno jauknu i slasno se nasmiju... Smijeh je papigama velika motivacija da ono što su upravo učinile i što je rezultiralo smijanjem, ponove, jer se ljudi ugalvnom smiju kada je papiga napravila nešto lijepo, zabavno. Pored toga, postigle su ono za čime najviše teže svi ljubimci - privukli su vašu pažnju!

Dakle, sve u svemu samo par osnovnih pravila ponašanja. Svaki dan po par minuta treninga stajanja na ruku (s ruke na ruku, s predmeta na ruku, s prečke na ruku, s ruke na prečku) i držanje pravila "kada ugrize odmah slijedi kazna". I koliko god teško zvučalo, "najbolja reakcija na ugriz je nikakva reakcija". Znam da svi oni koji poznaju jake ugrize misle "lako je njoj pričti", ali činjenica je da radnje koje ne izazivaju nikakvu reakciju papigama vrlo brzo postaju dosadne, jer su neefektivne. Dakle, pokušajte, možda upali!


tigrica10000 @ 21:32 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, rujan 4, 2008
Nemojte mučiti vaše ljubimce jer i oni imaju osjećaje baš kao i vi.Nikada ali baš nikada nemojte im podrezivati krila , turpijati nokte ili brusiti kljun.Zamislite se malo kako bi se vi osjećali .Matija mislim da sam bio vrlo jasan

tigrica10000 @ 20:50 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, rujan 1, 2008

 

Krenimo na popis svega što smiju jesti, naravno pored osnovne sjemenske mješavine. Malo je toga što papige ne podnose. Neke ptice reagiraju osjetljivo na agrume, odn. kiselinu u njima, a neke ne podnose povrće iz porodice kelja, tu treba isprobati sklonosti svoje papige počevši sa malim količinama i promatrajući reakcije. Bitno je da je sve dobro oprano i osušeno, te ako je kuhano - da je kuhano bez soli i masti.
Ono što definitivno podnose, može se podijeliti u tri grupe:

 
Voće
Ananas -- Banane -- Borovnice -- Breskva -- Dinje -- Guava -- Grožđe -- Jabuke -- Jagode -- Kruške -- Kupine -- Klementine -- Kivi -- Liči -- Lubenica -- Limun -- Maline -- Mandarine -- Marelice -- Mango -- Nektarine -- Naranče -- Ogrozd -- Papaja -- Ribiz -- Smokve (svježe) -- Šljive -- Trešnje -- Višnje


Povrće
Blitva -- Brokula -- Cikorija -- Cikla (svježa) -- Celer (šibljikasti) -- Divlji hren (Dragušac) -- Feferoni (sušeni) -- Grašak (kuhani) -- Komorač -- Korabica -- Kukuruz -- Krastavac -- Mrkva -- Mungo grah (kuhani) -- Patliđan -- Paprika -- Rajčica -- Salata (radič, endivija) -- Špinat -- Šampinjoni -- Tikvice


Začinsko bilje i trave
Bosiljak -- Bazga (svježe i sušene bobice) -- Kopar -- Krasuljica/Krbuljica -- Maslačak (listovi, cvjetovi) -- Neven (listovi, cvjetovi, sjemenke) -- Peršin -- Timijan -- Tratinčica (listovi, cvjetovi) -- VlasacVažno!
Svo voće, povrće i bilje što nudite svojim pticama mora biti
svježe (ako nije drugačije navedeno), dobro oprano, ne špricano (ako niste sigurni, radije ogulite), posušeno i ne smije biti u kavezu dulje od nekoliko sati (ako je jako vruće, ne dulje od 3 sata).

Povremeno smijete ponuditi i male količine kuhane tjestenine, riže i krumpira (
obavezno kuhati bez soli!), količinski maksimalno jednu čajnu žličicu po ptici.

tigrica10000 @ 13:46 |Komentiraj | Komentari: 0
nedjelja, kolovoz 31, 2008

10 zapovijedi za vlasnike papiga

1. Živjeti ću vjerojatno 10 godina ili više. Svako razdvajanje od tebe će biti bolno za mene. Sjeti se toga prije nego me dovedeš doma.


2. Daj mi vremena da razumijem što želiš od mene.


3. Imaj povjerenja u mene - to je osnova da bih bio/la dobro.


4. Nemoj se dugo ljutiti na mene, i nemoj me zatvarati za kaznu. Ti imaš svoj posao, svoju zabavu i svoje prijatelje. Ja imam samo tebe.


5. priačj sa mnom, povremeno. Čak i kad ne razumijem tvoje riječi, razumijem tvoj glas koji mi govori.


6. Budi svjestan/na da kako god se ponašao/la prema meni, neću nikada zaboraviti.


7. Sjeti se prije nego me udariš, da ja imam kljun koji bi vrlo lako mogao teško ozlijediti tvoje prste pa čak i kosti, ali da ja biram ne koristiti ga kako bi te ugrizao/la.


8. Prije nego me špotaš da ne surađujem, nisam poslšan/na ili sam lijen/a, pitaj se da li me možda nešto muči. Možda ne dobivam dobru hranu, ili sam bio/la u kavezu predugo.


9. Brini se za mene kada ostarim. I ti ćeš ostariti.


10. Budi sa mnom na zadnjem putovanju. Nikada nemoj reći "Ne mogu podnjeti gledati to" ili "Neka se dogodi dok nisam prisutan/na". Sve je lakše za mene ako si ti tu. Sjeti se da te volim.

tigrica10000 @ 09:41 |Komentiraj | Komentari: 0